در اطراف مقعد، غدد متعددی وجود دارد که در اثر مسدود شدن مشکلات زیادی از جمله جوش مقعد به همراه می آورد. این بیماری توده ای متورم است که معمولا عفونی بوده و در اطراف مقعد به وجود می آید. این عارضه هم در بین کودکان و هم در بزرگسالان رایج می باشد.
این جوش های برجسته به دو صورت سطحی و عمیق ظاهر شده که نیاز به درمان فوری دارند چرا که عدم درمان جوش مقعد سبب آسیب به بافت آن ناحیه شده و بیماری های خطرناک تری چون ابسه مقعد شود. البته که باید دانست درمان این عارضه به موقع و تحت شیوه مناسب نسبت انجام شود، به مراتب آسان بوده و می توان آن را کنترل نمود.

عوارض و علائم جوش مقعدی

از شایع ترین علائمی که فرد هنگام جوش مقعدی آن را مشاهده می نماید، درد مقعدی شدید و توده متورم در اطراف مقعد می باشد که نشان دهنده وجود این عارضه به شمار می رود. همچنین این بیماری عوارضی چون ابتلا به آبسه را به همراه دارد که نمی توان آن را نادیده گرفت. علاوه بر آن شکل جوش مقعدی مانند دیگر جوشها بوده و تنها درد و عفونت آن ممکن است بیشتر باشد. دلیل این درد وعلائم بیشتر نیز حساس بودن ناحیه مقعد می باشد.
دیگر علائم و عوارض شایع هنگام ظاهر شدن این عارضه عبارت اند از:

  • یبوست
  • احساس گرفتگی مقعد
  • ابتلا به بیماری فیستول
  • متورم شدن ناحیه مقعد و درد ناحیه که ممکن است فعالیت روزانه افراد را مختل سازد
  • گسترش عفونت به دیگر نقاط بدن
  • بی اختیاری مدفوع
  • تب و بی حالی بدن به دلیل وجود عفونت
  • شکل جوش مقعدی نیز مانند جوش های دیگر بوده با این تفاوت که متورم، ملتهب و از درد شدیدی برخوردار است
  • خروج ترشحات مقعدی ، عفونت
  • درد هنگام مدفوع
  • تعریق
  • خونریزی از مقعد

علت بروز جوش

پدید آمدن جوش مقعد می تواند ناشی از انواع بیماری های مقعدی، باکتری ها و عوامل محیطی باشد که در اثر بی احتیاطی فرد را به خود دچار می سازد. برای مثال مسدود شدن غدد درون مقعد یکی از عواملی است که سبب بروز این عارضه گردیده و نیاز به درمان اساسی دارد. در ادامه برخی از دلایل عمده مشاهده این عارضه را بررسی خواهیم نمود.

بیماری های مقعدی

انواع بیماری های نشیمنگاهی و مقعدی که از وجود عفونت یا زخم به وجود می آیند، می توانند عامل زمینه ساز بروز جوش در اطراف مقعد باشند. برای مثال بیماری فیستول که از پدید آمدن مجرای عفونی بین دو عضو بدن به وجود می آید، می تواند سبب انتشار عفونت، مسدود سازی غدد مقعد و در نتیجه جوش مقعد نیز بشود.
همچنین برخی افراد زگیل تناسلی را با جوش مقعدی اشتباه گرفته و اقدام به خود درمانی یا لمس ناحیه می کنند که همین موضوع سبب حاد شدن بیماری می شود.
دیگر بیماری ناحیه نشیمنگاهی که با جوش مقعدی اشتباه گرفته میشود، بواسیر و شقاق بوده که بیمار در مراحل اولیه آن را با جوش مقعدی اشتباه می گیرد. شقاق نوعی ترک، شکاف یا زخم در ناحیه مقعد بوده که تورم و سوزش ناشی از آن می تواند با جوش اشتباه گرفته شود. علاوه برآن بواسیر نیز از متورم شدن رگ های خونی در ناحیه رکتوم و راست روده بوده که افراد تصور می کنند دچار جوش مقعدی شده اند. بنابراین هنگام بروز علائم بهتر است هرچه سریعتر به پزشک متخصص مراجعه نمایید تا عارضه به طور دقیق شناسایی و درمان شود.

عوامل وراثتی

در برخی افراد علت جوش مقعدی تنها عوامل وراثتی و ژنتیکی بوده که افراد نقشی در آن ندارند. بهتر است هنگام مشاهده علائم این عارضه به پزشک مراجعه نموده تا از علت آن مطلع شوید.

تغییرات هورمونی

تغییرات هورمونی در همه افراد زمانی رخ می دهد که فرد با موقعیت تنش زا، زمان قاعدگی (پریود)، بلوغ، بارداری و … رو به رو می شود. در این هنگام بدن تولید چربی را افزایش داده و در نتیجه می تواند جوش مقعد را به وجود آورد.

جوش اطراف مقعدی در کودکان

همانطور که گفته شد، جوش مقعد در همه افراد به وجود آمده و حتی کودکان نیز به آن دچار می شوند. بروز جوش مقعد در کودکان به علت های زیادی بستگی دارد؛ بستن پوشک و عدم تعویض آن در زمان های طولانی، حساسیت های پوستی، عدم رعایت بهداشت، مرطوب ماندن ناحیه، نفوذ برخی باکتری ها، ضعف سیستم ایمنی بدن و … می تواند از دلایل جوش اطراف مقعد در کودکان به شمار رود. البته این عارضه می تواند در اثر وجود بیماریهای زمینه ای بوده که از آنها بی خبر هستید. بنابراین برای بررسی دقیق تر و درمان جوش اطراف مقعدی کودکان بهتر است به پزشک مراجعه نمایید چرا که کودکان دارای پوستی حساس تر و سیستم ایمنی ضغیف تری می باشند.

درمان جوش مقعدی

درمان جوش مقعدی به طور کامل، تنها با استفاده از تخلیه عفونت از توده جوش امکان پذیر است. بنابراین بهتر است برای این کار به پزشک متخصص مراجعه نمایید تا درمان جوش مقعدی به خوبی انجام شود. برخی از افراد تصور می کنند تخلیه عفونت سطحی که در جوش وجود دارد، سبب درمان آن خواهد شد اما باید بدانید زمانی که عفونت به خوبی تخلیه نشود، نه تنها درمان انجام نمی گیرد بلکه می تواند با شدت بیشتری عود کرده و حتی به دلیل انباشته شدن عفونت به آبسه تبدیل شود.

لیزر جوش مقعدی

لیزر جوش مقعد یک روش مناسب، پیشرفته و نوین است که بدون هیچگونه آسیب رسانی به بافت مقعدی این عارضه را درمان می کند. این روش بسیار کم هزینه و کم خطر بوده و از کوتاه ترین دوره نقاهت و درد برخوردار است. همچنین از دیگر مزیت های این روش درمانی می توان به تخلیه عفونت بدون بیهوشی اشاره نمود؛ چرا که در روش های دیگر بیمار طی عمل جراحی و بیهوشی قرار میگیرد. علاوه بر آن لیزر جوش مقعدی تنها در یک جلسه صورت و درمان را به طور کامل به همراه می آورد.

عمل جراحی

عمل جراحی یک روش قدیمی درمان جوش مقعد است که معمولا به بیماران توصیه نمی شود. زیرا این کار تحت بیهوشی و با تیغ جراحی انجام می گیرد. پس از تخلیه عفونت ناحیه باز شده کامل بخیه زده شده و حتی در برخی موارد زخم باز می ماند تا به خود به خود درمان شود. بنابراین عوارض ناشی از این روش می تواند بسیار مخرب و آزار دهنده باشد.
از اصلی ترین عوارض عمل جراحی با عمل جراحی اشاره نمود:

  • دوره نقاهت طولانی
  • احساس درد و سوزش در ناحیه جراحی شده
  • امکان آسیب رسی به بافت مقعدی
  • نیاز به پانسمان و بخیه